Informació i Notícies

Maç / 2023

JORNADA DIA MUNDIAL DELS BOSCOS

 

Dimarts 21 de març vam assistir a la jornada “Els boscos com a part essencial del benestar humà” organitzada per l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació d’Alacant amb motiu del Dia Internacional dels Boscos en el Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ).

 

L’acte – que va comptar amb la presència mig centenar d’alcaldes, regidors i tècnics de la província – va servir per a reflexionar sobre la importància del nostre entorn natural i alertar sobre el perill de la seua degradació. El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, va ser l’encarregat d’inaugurar aquesta interessant sessió on va destacar el compromís “clar i decidit” de la Diputació, “primer en la prevenció, però també a ajudar a recuperar l’estat natural d’aquelles localitats que s’han vist afectades per incendis”.

 

En aquest sentit, el president va recordar els diferents programes de subvencions que la institució impulsa anualment “per a col·laborar amb els ajuntaments en la conservació, millora i manteniment de les seues zones verdes, paratges naturals, masses forestals o senders, especialment dels municipis més menuts o dels quals estan en risc de despoblació”.

 

L’activitat va comptar també amb la intervenció de professionals i experts en aquest àmbit com Eduardo Rojas, president de PEFC Internacional i degà-president del Col·legi Oficial d’Enginyers forestals, qui va aprofundir sobre la contribució dels boscos a la salut humana, o Fernando Pradells, coordinador dels serveis tècnics municipals d’Énguera (València) i assessor de AMUFOR, que va analitzar l’estat dels boscos a la província i ha oferit diferents propostes per a la seua gestió des de l’àmbit local.

 

 

 

 

 

 

Per part seua, el diputat de Medi Ambient i Energia, Miguel Ángel Sánchez, va ser l’encarregat de clausurar aquesta jornada commemorativa, organitzada també per a posar en valor el treball realitzat per la institució en aquesta matèria. “Boscos implica més salut i qualitat de vida per a la ciutadania. Per això, des de fa anys, la Diputació posa tots els seus recursos a la disposició dels municipis amb la finalitat de col·laborar amb ells en la cura i la protecció de l’entorn”, va argumentar.

 

La província d’Alacant compta amb una superfície superior a les 580.000 hectàrees, de les quals prop de 300.000 corresponen a boscos i terrenys forestals, la qual cosa suposa que més de la meitat del territori són espais naturals que cada any creixen a un ritme important.

 

Vídeo de la jornada

 

 

 


Març / 2023

L’HORA DEL PLANETA 2023

 

 

Un any més ens sumem a la campanya de L’Hora del Planeta contra el canvi climàtic que es va celebrar el dissabte 25 de març, de 20.30 a 21.30 h. Es tracta del major moviment global de lluita contra el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat.

 

Aquesta iniciativa global de l’ONG WWF va ser creada en Sidney en 2007 amb la finalitat de mobilitzar a administracions, ajuntaments, empreses, organitzacions, centres educatius i ciutadans en la lluita contra el canvi climàtic mitjançant l’acte simbòlic d’apagar la llum durant una hora.

 

DIPUTACIÓ D’ALACANT

 

La institució provincial també es va sumar a aquesta iniciativa i va apagar les llums del Palau Provincial. En línia amb els objectius de l’Hora del Planeta, la Diputació d’Alacant – amb el suport tècnic de l’Agència de l’Energia- treballa durant tot l’any a millorar l’eficiència energètica a través del Pla Provincial d’Estalvi Energètic amb projectes de millora en enllumenat públic, comportament tèrmic de les envolupants dels edificis municipals; i la instal·lació d’energies renovables i de punts de recàrrega de vehicles elèctrics, entre altres actuacions.

 

L’HORA DEL PLANETA A LA PROVÍNCIA

 

Els municipis tenen una gran responsabilitat per a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i així frenar la pèrdua de la biodiversitat. Disminuir el consum energètic, potenciar l’autoconsum, promoure la mobilitat sense emissions, reverdir les ciutats, restaurar rius i boscos són mesures que molts municipis ja estan realitzant. I han d’informar i sensibilitzar als seus ciutadans perquè adopten una forma de vida més sana i responsable amb el clima i amb la resta dels éssers vius.

 

A la Província d’Alacant 22 ajuntaments es van sumar a la iniciativa: Alcoi, Algueña, Alacant, Altea, Benidorm, Biar, Bigastro, Calp, Cocentaina, Crevillent, Dénia, El Campello, Finestrat, Gata de Gorgos, Jacarilla, Novelda, Petrer, Salinas, Torrevieja, Villena, Xàbia i Xixona.

 

Més informació