El Ple de la Diputació d’Alacant aprova el nou acord marc de subministrament d’energia elèctrica amb garantia d’origen 100% renovable
La institució provincial trau a licitació aquest expedient amb el qual es busca millorar les condicions econòmiques de l’energia subministrada i ampliar el ventall d’opcions contractables.
Nombroses entitats públiques de la província, com la EUIPO, l’Autoritat Portuària, la UA i la UMH o la Cambra de Comerç d’Alacant, han mostrat el seu interés per participar en el contracte de subministrament d’energia elèctrica que gestiona la Diputació d’Alacant per al període 2024-2026 i al qual tradicionalment s’han acollit els ajuntaments de la província pels avantatges econòmics que aquest ofereix.
Així ho va anunciar el diputat de Contractació, Juan de Dios Navarro, durant l’aprovació, en el ple provincial del passat 6 de març, de l’expedient de contractació de l’acord marc de subministrament d’energia elèctrica amb garantia d’origen 100 per 100 renovable a gestionar per la Central de Contractació de la Diputació Provincial d’Alacant per al període 2024-2026 amb la col·laboració de l’Agència Provincial de l’Energia. Aquest contracte es dirigeix a totes les entitats públiques interessades a participar, de manera especial els 141 ajuntaments i les tres entitats locals menors i als organismes de la pròpia Diputació.
Com a novetat, en aquesta ocasió s’ha convidat també a participar a altres entitats públiques de la província i prop d’una desena s’han sumat al contracte: La Universitat d’Alacant, la Universitat Miguel Hernández d’Elx, Mercalicante, Fira Alacant, la Cambra de Comerç d’Alacant, la Autoritat Portuària i l’Oficina de la Propietat Intel·lectual de la Unió Europea, EUIPO.
“L’interés de tots aquests organismes públics constata el gran treball que s’està realitzant des de la Diputació d’Alacant en la gestió del contracte de subministrament elèctric, amb importants avantatges econòmics per a les entitats adherides”, va indicar Navarro, qui va precisar que el nou contracte inclou també altres novetats per a millorar les condicions econòmiques de l’energia subministrada i ampliar el ventall d’opcions contractables per a adaptar-les a les necessitats de cada entitat local.
Respecte a la licitació, la Diputació seleccionarà un màxim de cinc comercialitzadores elèctriques que podran resultar adjudicatàries i que hauran d’oferir a totes les opcions contractables, demanant-se fins a doble reconfirmació del preu oferit coneixent el preu que han presentat la resta de les empreses, la qual cosa afavorirà la competitivitat entre aquestes.
“A més, la Diputació, en el seu compromís amb el medi ambient i la reducció d’emissions de CO₂, exigeix a les comercialitzadores elèctriques que el 100% de l’energia subministrada siga renovable amb certificació de la Comissió Nacional del Mercat i la Competència”, va apuntar el diputat.
Les tarifes oferides són de tres tipus (a preu fix durant tot el contracte; a preu fix amb actualització de preus anual referenciada a mercats de futurs OMIP; i a preu variable indexat al mercat diari OMIE).
El nou contracte també ofereix novetats en cas que els destinataris disposen d’energia fotovoltaica i venguen els seus excedents per a compensar la seua factura – que serà com a mínim del 50% del valor del preu de compra-.
L’Agència Provincial de l’Energia d’Alacant és l’encarregada de realitzar el plec tècnic, així com assessorar i redactar a cada entitat local l’informe tècnic per a cada tipus contractable que els permeta conéixer el valor estimat del contracte perquè puga ser aprovat per cada entitat que desitja adherir-se al contracte marc.