Pacte de les Alcaldies

 

L’Agència Provincial de l’Energia, que depén de la Diputació d’Alacant, promou l’adhesió dels ajuntaments del territori al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia amb l’objectiu de reduir un 40 % d’emissions de CO2 per a l’any 2030. Actualment, la província compta amb 136 municipis adherits a aquesta iniciativa que s’ocupa de rebaixar en un 20 % les emissions de cara a l’any 2020 i la finalitat immediata de la qual és que els consistoris facen un pas més endavant i se sumen també al nou repte.

 

La institució provincial executa aquest projecte des de 2011 amb la finalitat d’ajudar als municipis a complir els seus compromisos amb el Pacte dels Alcaldes. Amb una inversió, al llarg d’aquests anys, superior als 20 milions d’euros, s’ha evitat l’emissió a l’atmosfera de 12.000 tones de CO2, per la qual cosa diversos consistoris ja han aconseguit els objectius plantejats quan se’n van adherir.

 

El Govern Provincial també subvenciona cada 2 i 4 anys uns informes que realitzen empreses externes per a dur a terme el seguiment d’objectius complits i assoliments.

 

QUÈ ÉS EL NOU PACTE DE LES ALCALDIES PEL CLIMA I L’ENERGIA

 

El nou Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, va ser llançat per la Comissió Europea a l’octubre de 2015. Tots els signants recolzen una visió comuna per a l’any 2050: accelerar la descarbonització dels seus territoris, enfortir la seua capacitat d’adaptació als efectes inevitables del canvi climàtic i permetre als seus ciutadans accedir a fonts d’energia segures, sostenibles i assequibles.

 

Els municipis signataris d’aquest nou document treballen per a reduir en un 40 % els gasos d’efecte d’hivernacle d’ací al 2030 i promouen l’adopció de mesures per a combatre el canvi climàtic.

 

A més es comprometen a:

 

– Dur a terme un inventari d’emissions de referència i una avaluació de riscos i vulnerabilitats derivats del canvi climàtic.

– Presentar un Pla d’Acció pel clima i l’energia sostenible en un termini d’anys a partir de la data de la decisió de l’Ajuntament.

– Elaborar un informe de situació almenys cada dos anys a partir de la presentació del Pla d’Acció pel Clima i l’Energia Sostenible.

 

Des de l’Agència de l’Energia animem als Ajuntaments a adherir-se a aquest nou Pacte per a continuar treballant tots junts en la reducció del consum energètic i d’emissions de CO2 a partir de 2020 que és la data a la qual s’acaba la vigència dels Plans d’Acció d’Energia Sostenible.

 

Per a qualsevol informació: info@alicantenergia.es / 96 526 84 02

 

PASSOS PER A ADHERIR-SE O ADAPTAR-SE AL NOU PACTE

 

1) Presentar la iniciativa del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia al consell municipal (ple o òrgan competent).

2) Una vegada que el consell municipal haja adoptat una resolució oficial, encomanar a l’alcalde la signatura del formulari d’adhesió al Pacte.

3) Enviar tota la documentació (formulari d’adhesió i acord de l’òrgan competent) a l’Agència de l’Energia per correu postal (Avinguda de Dénia, 88, 2º A, 03016 Alacant) i per correu electrònic (info@alicantenergia.es) perquè siga registrada en línia al web del Pacte.

 

Més informació